Historie

De huidige naam van onze kroeg aan het Schuitendiep 86 is vernoemd naar Villa Volonté, een landhuis aan de Verlengde Hereweg waar vroeger de pre-kliniek Tandheelkunde werd gegeven. Dit gebouw werd in 1979 afgebroken. De tandheelkundigen werden vanaf dat moment opgeleid op de Antonius Deusinglaan.
Volonté werd in 1983 opgericht door studenten Tandheelkunde. Van een kwajongensidee, groeide het al snel uit tot een Sociëteit die op 8 maart 1983 voor het eerst haar deuren opende en gevestigd was in de catacomben van de Medische Faculteit. Er kwamen onderhandelingen met De Leeuw Brouwerij en al gauw was de bar een feit. In die periode werd duidelijk dat er toch wel wat geld (en vooral moeite) nodig was om een bar te beginnen. Dat toch de muren geverfd werden, er een verlaagd plafond en linoleum kwamen en dat er plotseling ook nog water en elektriciteit aangelegd werden is nog steeds een van de wonderen van Volonté. Een mentaliteit die tot heden nog steeds bestaat onder onze tapper; iets waar we meer dan trots op kunnen zijn. Volonté betekent niet voor niets de Wil, het Believen en het Welbehagen.

Helaas moest Stichting Sociëteit Volonté eind april 1997, wegens verbouwing, haar deuren na 14 jaar sluiten. De bar was er dan wel niet meer, maar de stichting leefde voor! Er werden met enige regelmaat borrels en feesten georganiseerd in café Shooters. Toch was het ontbreken van een eigen bar een groot gemis. De Volonté-ers zijn toen op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. En met succes: in juni 2003 werden de deuren geopend van onze eigen Villa aan het Schuitendiep 86!

Een afbeelding van de pre-kliniek van Tandheelkunde